Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Behandelingen

Hieronder vind je meer informatie over de mogelijke behandelingen die de Unit voor Reproductieve Geneeskunde aanbiedt.

 

  • Hormonale stimulaties

    Bij hormonale stimulaties van de eierstokken worden hormonen toegediend om de rijping van de eicel te ondersteunen of om meerdere eicellen tegelijk tot ontwikkeling te laten komen. Deze behandeling wordt voornamelijk ingezet bij cyclusstoornissen.

    Afdrukken
  • Inseminatie (IUI)

    Wat is IUI?

    Bij een inseminatie wordt het sperma vooraf in het laboratorium voorbereid (gecapaciteerd) om het nadien op het juiste moment in de baarmoeder in te brengen met behulp van een fijn buisje (katheter). De kans op zwangerschap wordt verhoogd door op het juiste moment in de cyclus de meest beweeglijke zaadcellen van de man in hoge concentratie dicht bij de vrijgekomen eicel te brengen. De bevruchting vindt dus plaats in het lichaam van de vrouw. De behandeling kan uitgevoerd worden in een eigen natuurlijke cyclus of in een met hormonen gestimuleerde cyclus.

    Wanneer wordt IUI uitgevoerd?

    IUI wordt toegepast wanneer er sprake is van verminderde kwaliteit van het zaad of wanneer er geen duidelijke oorzaak van de onvervulde kinderwens is. Indien er geen zaadcellen aanwezig zijn, raden we aan om IUI toe te passen met donorzaad. Deze behandeling kan dus ook uitgevoerd worden bij lesbische koppels of alleenstaande vrouwen.

    Hoe verloopt een IUI-behandeling?

    Om een inseminatie in te plannen, moeten we de dag van de eisprong bepalen. Daarom worden er een echografie en een bloedafname gedaan tussen dag 11 en dag 13 van je cyclus. Op basis van de resultaten wordt de inseminatie vastgelegd. Zo’n controle kan plaatsvinden in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart te Leuven tussen 8.00 uur en 09.30 uur ’s morgens of in een thuispraktijk. Afspraken in het ziekenhuis dienen telefonisch gemaakt te worden op het nummer 016 20 90 30. Vooraleer de inseminatie plaatsvindt, zal de arts nogmaals een bloedafname doen met bepaling van hepatitis B, hepatitis C, HIV en syfilis. Er dienen ook toestemmingsformulieren voor de behandeling ondertekend te worden.  

    Om het eisprongmechanisme aan te wakkeren, maken we gebruik van het hormoon hCG (Humaan choriongonadotrofine). Zo kunnen we een nog juistere timing voor de inseminatie stimuleren. Dit hormoon heeft geen bijwerkingen en verhoogt het risico op meerlingen dus niet. Het wordt toegediend door middel van een onderhuidse inspuiting die jijzelf of je huisarts kan uitvoeren. Het moment van toediening wordt besproken wanneer de inseminatie wordt vastgelegd.

    Na de inseminatie

    Na de inseminatie hoef je niet te blijven liggen en mag je je normale activiteiten hernemen. Let wel: hCG is een zwangerschapshormoon en kan er dus voor zorgen dat je gedurende 9 dagen positief test op een zwangerschapstest. Wanneer je regels twee weken lang niet doorkomen, kan je een zwangerschapstest doen. Dit kan zowel via een bloedafname als via een urinaire test. Bij een positief resultaat zullen we de zwangerschap nog een aantal weken opvolgen. Je neemt dus best nog contact met ons op om een eerste echo in te plannen. Bij een negatief resultaat kan je contact opnemen met het secretariaat of je arts om verdere afspraken vast te leggen.

    Wij duimen alvast mee voor een positief resultaat!

    Afdrukken
  • In Vitro Fertilisatie (IVF of ICSI)

    Bij een IVF-behandeling gebeurt de bevruchting buiten het vrouwelijke lichaam, in een laboratorium. Daar worden de eicellen en zaadcellen samengebracht en ontwikkelen de bevruchte embryo’s. Het best ontwikkelde embryo wordt nadien teruggeplaatst in de baarmoeder.

    Voor de behandeling

    Om een IVF-behandeling te starten, is er eerst goedkeuring nodig van je ziekenfonds. Daarvoor geeft de arts je een document mee dat je indient bij je ziekenfonds. Na goedkeuring kunnen wij de nodige medicatie bestellen. Als voorbereiding op deze behandeling gebeurt er een hormonale stimulatie die ervoor zorgt dat er meerdere eicellen en follikels rijpen. Je neemt hiervoor vaak een contraceptieve pil die je de eerste of tweede dag van je maandstonden hoort in te nemen. Gemiddeld duurt de inname van deze pil 12 dagen.

    De datum waarop je met deze pil start, dien je door te geven aan je arts of het secretariaat zodat er een datum kan worden afgesproken om je medicatie op te halen. Je zal dan ook een schema krijgen waarop de stopdatum van de pil vermeld wordt. Wanneer je de medicatie ophaalt, overloopt een vroedvrouw het behandelingsschema samen met jou. Je krijgt dan uitleg over de inname van de medicatie en de volgende stappen.

    Vooraleer de behandeling start, moet er ook een bloedafname gebeuren met bepaling van hepatitis B, hepatitis C, HIV en syfilis bij beide partners. Ten slotte dienen er toestemmingsformulieren voor de behandeling ondertekend te worden.

    Tijdens de behandeling

    Na enkele dagen stimulatie zijn een controle-echografie en bloedafname noodzakelijk. Deze controle kan plaatsvinden in ons ziekenhuis of in de thuispraktijk. Je controleert dan ook best of je nog voldoende medicatie hebt voor de komende dagen. Indien nodig kan je bij deze controle meer medicatie krijgen.

    Wanneer de bloedafname afwijkende resultaten oplevert, zal je hiervan op de hoogte gehouden worden. Dan is het eventueel nodig om geplande afspraken te wijzigen. Indien je geen bericht krijgt, blijven de komende afspraken behouden. Een hormoonstimulatie duurt gemiddeld 12 dagen. Na het verloop van deze periode kan je dus je normale activiteiten weer verderzetten.

    De eicel pick-up

    In deze fase vindt de eicelaspiratie of pick-up plaats, waarbij rijpe eicellen worden opgehaald. Dit gebeurt in ons ziekenhuis. Je hoeft niet nuchter te zijn en mag dus een licht ontbijt nemen.  Bij je afspraak kom je 30 minuten vroeger naar het ziekenhuis en neem je het originele document voor terugbetaling van de mutualiteit mee. Meld je eerst aan bij ons onthaal en begeef je daarna naar onze dienst via route 50.

    Eerst wordt er een spermastaal aangemaakt. Als je een eigen spermastaal gebruikt, kan dit in het ziekenhuis of thuis aangemaakt worden. In dit laatste geval houd je het staal tijdens het transport naar het ziekenhuis op lichaamstemperatuur. De tijd tussen de aanmaak van het spermastaal en de overdracht ervan aan het ziekenhuis mag maximum 90 minuten bedragen.

    Nadat je het staal inlevert in het ziekenhuis, zal er een punctie onder sedatie plaatsvinden. Dit is een lichte verdoving waarbij via de bloedvaten pijnstillers worden toegediend zodat de pick-up niet pijnlijk is voor de vrouw. De eitjes worden dan uit de follikels gehaald. De pick-up kan enkel uitgevoerd worden met een lege blaas. Je kan dus best op voorhand nog eens plassen.

    Na de punctie nlijf je ongeveer 20 minuten liggen. Je mag nadien niet zelf met de wagen rijden. We raden ook aan om uit te rusten na de behandeling. Beide partners kunnen een ziektebriefje krijgen aangezien er 2 dagen werkonbekwaamheid worden voorzien (inclusief de dag van de punctie).

    Het is normaal om na de punctie enig ongemak te ervaren. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Ook een beetje bloedverlies is normaal. De avond na de punctie dien je progesterone tabletten in te nemen tot aan de zwangerschapstest. De tabletten zorgen voor een dikkere witte vaginale afscheiding dus gebruik je best inlegkruisjes.

    De dag na de pick-up zal een medewerker van het laboratorium je contacteren om het resultaat van de bevruchting te bespreken.

    De embryotransfer

    Op de dag van de embryotransfer zal de embryoloog de bevruchting, de kwaliteit van de embryo’s en het aantal eventueel in te vriezen embryo’s bespreken. Nadien word je begeleid naar een lokaal om je om te kleden om nadien van daaruit naar de locatie van de transfer te vertrekken. Het embryo wordt met een zeer fijne katheter in de baarmoeder geplaatst. Dit is niet pijnlijk. Na de transfer hoef je niet te blijven liggen en mag je je normale activiteiten uitvoeren.

    Na de behandeling

    De periode tussen de eicelpunctie en de zwangerschapstest bedraagt 14 dagen. Dit kan een emotioneel moeilijke en lange periode zijn. Je mag je normale activiteiten uitvoeren waaronder ook tillen of lichamelijke inspanning met een normaal hartritme. We raden het af om te roken, alcohol te drinken en medicijnen te gebruiken die niet noodzakelijk zijn. We raden aan om foliumzuur te slikken en de voorgeschreven medicatie correct verder in te nemen. Die medicatie kan soms nevenwerkingen geven die lijken op zwangerschapssymptomen. Indien je in deze periode bloedverlies krijgt, moet er een bloedafname met bepaling van het HCG gehalte gebeuren.

    Als je zwanger bent, word je tijdens de eerste weken nog opgevolgd met bloedafnames en een echografie. Indien de IVF-poging niet is geslaagd, kan je dit bespreken met je fertiliteitsarts om de volgende stappen te overlopen. Wij duimen alvast mee voor een positief resultaat!

    Wat is het verschil tussen een IVF-behandeling en een ICSI-behandeling?

    ICSI, of intracytoplasmatische sperma-injectie, verloopt identiek aan een IVF-behandeling. Enkel de laboratoriumfase verloopt anders. Bij ICSI wordt één zaadcel met een dunne naald geïnjecteerd in een eicel.

    Wetgeving omtrent IVF/ICSI-behandelingen

    Sinds het Koninklijk Besluit van juli 2003 betaalt het ziekenfonds IVF/ICSI-behandelingen terug, met een maximum van 6 cycli tot de leeftijd van 43 jaar. Deze terugbetaling is gekoppeld aan een beperking van het aantal terug te plaatsen embryo’s in functie van de leeftijd en rangorde van de behandeling.

    Bij terugplaatsing van verse embryo’s gelden volgende regels:

      Eerste poging Tweede poging Derde poging
    < 36 jaar maximum 1 embryo 1 embryo (tenzij van mindere kwaliteit) maximum 2 embryo's
    36 - 39 jaar maximum 2 embryo's maximum 2 embryo's maximum 3 embryo's
    > 40 jaar onbeperkt onbeperkt onbeperkt

    Zonder terugbetaling kan een eicelpunctie nog tot en met 45 jaar in België.

    Afdrukken
  • Pre-implantatie Genetische Testen (PGT)

    Met PGT kan een gekende erfelijke familiale aandoening opgespoord worden. De techniek laat toe om alle bekomen embryo’s bij een IVF-poging te testen en enkel de chromosomaal normale embryo’s terug te plaatsen. PGT zorgt er dus voor dat het kind geen erfelijke aandoening zal erven. Het kan ook worden toegepast bij personen met herhaalde implantatie-falen of miskramen.

    Het aantal chromosomaal afwijkende eicellen stijgt sterk met de leeftijd. Een 30-jarige vrouw heeft reeds 40% abnormale eicellen, boven de 40 jaar stijgt dit aantal naar 80%. Deze abnormale eicellen kunnen resulteren in een normaal uitziend embryo, maar resulteren nooit in een doorgaande zwangerschap met een gezond, levend geboren kind. Dankzij PGT kunnen de chromosomaal normale embryo’s teruggeplaatst worden waardoor de zwangerschapskans per embryotransfer stijgt. De leeftijd van de patiënte wordt dus minder belangrijk omdat de abnormale eicellen niet meer worden teruggeplaatst.

    Afdrukken
  • Spermadonatie

    Spermadonatie wordt voorgesteld wanneer het onmogelijk is om zaadcellen te verkrijgen bij de man. Het kan ook overwogen worden binnen een lesbische relatie of als alleenstaande moeder. Bij de donatie kan de identiteit van de donor niet of juist wel bekend gemaakt worden aan de wensouders.

    Afdrukken
  • Eiceldonatie

    Bij eiceldonatie laat een vrouw eicellen wegnemen om ze af te staan aan een andere vrouw voor gebruik bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Via deze behandelingen kunnen vrouwen met een hormonale of erfelijke afwijking of onvoldoende kwalitatieve eicellen omwille van vervroegde menopauze of hogere leeftijd toch zwanger worden. Bovendien kunnen donoreicellen de overdracht van erfelijke afwijkingen voorkomen. Bij de donatie kan de identiteit van de donor niet of juist wel bekend gemaakt worden aan de wensouders.

    Afdrukken
  • Vitrificatie (eicellen bewaren)

    Vitrificatie is een techniek om eicellen in te vriezen.

    Deze behandeling is bruikbaar bij vrouwen die starten met een behandeling die hun vruchtbaarheid kan schaden zoals chemotherapie of stamceltransplantatie. De eicellen blijven de leeftijd behouden van het moment van invriezen.

    Ook jonge vrouwen die (nog) geen partner hebben, kunnen zo hun vruchtbaarheid bewaren. Op die manier winnen vrouwen tijd. We raden aan om vitrificatie uit te voeren voor de leeftijd van 35 jaar.

    Afdrukken
  • Chirurgische ingrepen

    Reproductieve chirurgie tracht een normaal functioneren van aangetaste organen zoals de eierstokken, eileiders en baarmoeder te herstellen. Dergelijke chirurgische ingrepen zorgen ervoor dat spontane conceptie weer mogelijk wordt. Ook dragen ze bij aan betere resultaten wanneer in vitrofertilisatie nodig blijkt. Hieronder vind je ons aanbod van chirurgische ingrepen.

    Transvaginale hydrolaparoscopie

    Dit is een kijkoperatie van de buikholte naar de eileiders en eierstokken via de vagina. Transvaginale hydrolaparoscopie is de meest patiëntvriendelijke manier om een endoscopische fertiliteitsexploratie uit te voeren. Het is ambulant en levert de minste last en minder werkverlet voor de patiënt.

    Hysteroscopische ingrepen

    EDit is een (kijk)operatie van de baarmoeder. De baarmoeder is en blijft ondanks alle technieken een cruciale rol spelen voor de innesteling van een embryo. Daarom is de hysteroscopische correctie van eventuele afwijkingen in ons centrum een prioriteit.

    Tubaire chirurgie

    Dit is een operatie aan de eileider. Tot op heden blijft tubaire chirurgie een optie voor geselecteerde patiënten, ondanks de goede resultaten van de IVF.

    Endometriose chirurgie

    Dit is het operatief verwijderen van weefsel, gelijkend aan baarmoederslijmvlies, dat zich buiten de baarmoederholte bevindt en vasthecht. Zowel minimale, ovariële als rectovaginale endometriose kan in ons centrum behandeld worden.

    Myomectomie

    Dit is een chirurgische behandeling om myomen of fibromen (ook vleesbomen genoemd) in de baarmoeder te verwijderen, zonder dat de baarmoeder zelf moet worden verwijderd.

    Herstel van sectiolitteken

    De vorming van een niche (holte) na de bevalling via een keizersnede op de plek van het litteken in de baarmoeder is een vrij recent en onderschat probleem, dat infertiliteit kan veroorzaken. Verschillende vormen van heelkunde zoals hysteroscopisch geleide laparoscopische excisie, hysteroscopische coagulatie … kunnen hier een oplossing bieden.

    Afdrukken

Wij hechten belang aan jouw welbevinden. Daarom bieden we psychologische begeleiding aan koppels om hen te ondersteunen in hun traject. Hier vind je meer informatie over psychologische begeleiding tijdens je behandeling.